lunes, 21 de octubre de 2013

Petits detalls que ens toquen la pera


I tot d'un plegat em ve al cap la gran pregunta? No hi havia caigut, sincerament. Jo vinga dir ( i escriure) blog, blog, blog. I llavors, com un flash, una veueta al cap em diu "Blog, no: és diu bloc" i el desvaguerat que, com tu mateixa,  perd el temps en aquestes tasques s'anomena "blocaire". 
Eh que sí? Doncs no!  Mireu que diuen les autoritats en la matèria:
http://www.termcat.cat/ca/Comentaris_Terminologics/Finestra_Neologica/170/

La Secció Filològica es decanta per blog

El diccionari normatiu recull, en la seva darrera actualització, la forma blog per designar la “Pàgina web, generalment de caràcter personal, que té una estructura cronològica que s’actualitza freqüentment i presenta informació o opinions sobre temes diversos”. D’acord amb aquesta decisió, la “Persona que crea i gestiona un blog” o l’”Internauta que sol navegar per blogs” s’anomena en català bloguer o bloguera.

La decisió va ser aprovada el mes de novembre passat per la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, que va estudiar el cas a petició del Consell Supervisor del TERMCAT. El Consell Supervisor havia aprovat l’any 2005 les formes bloc i blocaire, ara desestimades, per a designar, respectivament, aquests conceptes.

El motiu bàsic que ha menat la Secció Filològica a proposar el canvi de bloc per blog (i de blocaire per bloguer -a) és el fet que blog s’ha estès en català molt més que bloc: s’utilitza en la majoria de mitjans de comunicació catalans, és la forma que fan servir la major part d’universitats catalanes i ha estat defensada per diversos especialistes.

El TERMCAT, seguint la decisió de l’Institut d’Estudis Catalans, difondrà a partir d’ara les formes blog i bloguer bloguera des dels seus productes terminològics.

No hay comentarios:

Publicar un comentario